Skip to Content

Het verwijderen van inkt- en penvlekken

Is de balpen in je overhemdzakje ontploft? Heb je per ongeluk een pen in de wasmachine gegooid, samen met je favoriete broek? Of besloot je printcartridge misschien te lekken, net toen je hem verving in de printer? Inktvlekken en penvlekken op kleding en huishoudelijke accessoires zijn vaak donker en vies maar er zijn een paar heel gemakkelijke oplossingen waarmee je ze weg kunt krijgen, zodat je kunt genieten van de rest van je dag.

Soorten inkt- en penvlekken

Probeer er eerst achter te komen wat de inktvlek heeft veroorzaakt. Was het een stift? Een Bic? Printerinkt? Het soort inktvlek kan bepalen wat je volgende stappen zijn.

Hoe verwijder je inkt uit kleding: stap voor stap

  1. Kies welk Witte Reus wasmiddel en vlekkenverwijderaar je nodig hebt voor jouw wasgoed. Hoogst waarschijnlijk helpt een voorbehandeling met alcohol (te koop bij drogisterijen en apotheken) om inktvlekken af te breken.
  2. Behandel de vlek voor door deze te deppen met een absorberend doekje en een wattenstaafje gedoopt in alcohol en bewerk de vlek daarna met een kleine hoeveelheid Witte Reus gel of Color Reus
  3. Was de stof op de hoogst mogelijke temperatuur volgens het waslabel van de fabrikant
  4. Kijk of de inkt- en penvlek weg is
  5. Herhaal deze stappen als dat nodig is

Keuze van je wasmiddel

Kies Witte Reus Gels, Caps of Poeder

Lees nauwkeurig de instructies op het waslabel voordat je gaat voorbehandelen en wassen. Witte Reus poeder of Witte Reus gel wasmiddel zijn allebei geschikt om vlekken te verwijderen uit wit wasgoed. Color Reus poeder of Color Reus gel houden de kleuren helder terwijl het de vlekken verwijdert.

Een voorbehandeling van de inktvlek met alcohol en daarna een kleine hoeveelheid Witte Reus gel of Color Reus direct op de vlek, kan het verwijderen van de vlek versnellen.

Voorbehandeling van de vlek

Voor de meeste balpen- of inktvlekken van andere soorten pennen is het genoeg om een beetje vloeibaar wasmiddel direct op de vlek te gieten en dat zachtjes in de stof te masseren.

Er zijn echter wat meer inspanningen nodig om inkt van permanente markeerstiften of printerinkt uit kleding te halen. Als het gaat om printerinkt, kun je proberen alvast een groot deel van de inkt te verwijderen. Dit doe je door twee vellen keukenpapier aan allebei de kanten van de stof te leggen. Door vanaf de achterkant over de stof te wrijven, druk je zoveel mogelijk inkt uit de stof.

Voorbehandeling met alcohol

In ieder geval is het verstandig om de inkt voor te behandelen. Dit doe je door deze te deppen met een absorberende doek en een wattenstaafje gedoopt in alcohol (te koop bij drogisterijen en apotheken) en daarna een geschikte hoeveelheid Witte Reus gel of Color Reus direct op de vlek aan te brengen en dit (tot 10 minuten) te laten intrekken.

De stof met de inktvlek wassen

Was de stof direct na de voorbehandeling. De inkt van veel balpennen is wateroplosbaar en dat maakt de verwijdering van vlekken wat eenvoudiger. Maar er zijn ook een aantal hardnekkige inktvlekken waarvoor je een zuurstofbleekmiddel nodig hebt. Gebruik voor die gevallen Witte Reus poeder om het wasgoed op de maximaal aanbevolen temperatuur te wassen. Controleer vooraf het waslabel om te zien of een zuurstofbleekmiddel is toegestaan.

De vlek controleren

Controleer de vlek na het wassen

Kijk na het wassen of de vlek is verdwenen. Inktvlekken op donkere shirts of spijkerbroeken kun je vaak pas zien als deze droog zijn. Droog deze kledingstukken daarom altijd eerst in de openlucht. Als deze in de droger worden gedroogd, zal de vlek zich namelijk vastzetten en veel moeilijker te verwijderen zijn. Herhaal deze stappen als je de vlek nog kunt zien.

Verwijderen van inktvlekken uit verschillende soorten wasgoed en speciale weefsels

Het kan voorkomen dat bepaalde soorten wasgoed, zoals tassen, tafelkleden, pakken en jurken, niet in de wasmachine kunnen maar met de hand moeten worden gewassen. In deze gevallen behandel je de vlek voor en was je het artikel daarna voorzichtig met de hand, waarna je het goed uitspoelt en aan de lucht laat drogen.

Wees voorzichtig als je deze stappen toepast op bepaalde textielsoorten. Sterke materialen, zoals denim, vinyl, polyester, nylon en linnen, kunnen gemakkelijk worden behandeld tegen inkt- en penvlekken waarna ze in de wasmachine kunnen worden gewassen. Bij andere weefsels, zoals zijde, suède, leer en wol, is handwas aan te raden om schade te voorkomen.

Inkt- en penvlekken: speciale omstandigheden

Het verwijderen van vlekken nadat de stof is gewassen of gedroogd, is veel moeilijker dan wanneer de vlek nog nat is. Toch is het niet onmogelijk. Om oude, opgedroogde vlekken te verwijderen, volg je de bovenstaande stappen van eerst voorbehandelen met alcohol en daarna Witte Reus gel of Color Reus overheen te gieten.

Laat het kledingstuk gedurende 1 of 2 uur (of de hele nacht) weken in water met het door jou gekozen Witte Reus wasmiddel. Was het daarna op de maximale temperatuur.

Herhaal dit indien nodig.

Huismiddeltjes voor het verwijderen van inkt- en penvlekken

Zelfgemaakte en natuurlijke vlekkenverwijderaars kunnen snel werken maar hebben vaak onvoorziene gevolgen die je waarschijnlijk wilt vermijden. Citroensap, waterstofperoxide en bleek kunnen de kleur van je kleding aantasten. Azijn kan de plastic en rubberen delen van je wasmachine beschadigen. Daarnaast hebben natuurlijke vlekverwijderaars vaak lang nodig om te werken.

Inkt en penvlekken verwijderen eenvoudig gemaakt!

Inkt- en penvlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd als ze nog vers zijn, dus pak ze zo snel mogelijk aan.