Skip to Content

Het verwijderen van lippenstift- en cosmeticavlekken

Terwijl je zou denken dat je cosmetica de hele dag op je gezicht blijft zitten, geeft het soms af op de verkeerde plekken. Je lippenstift kan vlekken maken op je kraag wanneer je aan het eind van de dag van shirt wisselt of je mascara kan langs je gezicht op je kleding lekken als je huilt om een emotionele film. Het maakt niet uit met wat voor cosmetica je te maken hebt, als je het snel verwijdert, kun je je kleding redden. Dit is wat je moet weten.

Soorten lippenstift- en cosmeticavlekken

Er zijn verschillende soorten cosmetica die vlekken op kleding achterlaat waaronder:

 • Lippenstift
 • Foundation
 • Lippenbalsem
 • Oogpotlood
 • Mascara
 • Lipgloss
 • Blush

Zelfs bepaalde soorten lippenbalsems kunnen vlekken achterlaten als je niet uitkijkt, met name als ze oliën bevatten of toegevoegde kleurstoffen hebben.

Lippenstift- en cosmeticavlekken verwijderen: stap voor stap

Dus, wat is het geheim van het verwijderen van cosmeticavlekken?

 1. Kies het juiste Witte Reus wasmiddel voor de kleur en het materiaal van het kledingstuk
 2. Behandel de vlek voor met Witte Reus gel of Color Reus wasmiddel
 3. Was het kledingstuk op de maximale temperatuur
 4. Kijk of de vlek weg is

Een geschikt wasmiddel en vlekkenverwijderaar kiezen

Kies Witte Reus Gels, Caps of Poeder

Bij lippenstift- en cosmeticavlekken is Witte Reus poeder of Witter Reus gel geschikt voor witte kleding en Color Reus of Color Reus gel voor gekleurde kleding. Gebruik een speciaal wasmiddel voor fijne weefsels die met de hand gewassen moeten worden.

Voorbehandeling van de vlek

Breng een kleine hoeveelheid Witte Reus Gel aan

Voordat je de kleding in de wasmachine doet, is het nuttig om de vlek eerst voor te behandelen.

Breng een kleine hoeveelheid Witte Reus gel (witte was) of Color Reus (gekleurde was) rechtstreeks aan op de vlek, wrijf het er voorzichtig in en laat het 5 minuten intrekken.

Je kleding wassen

Was de kleding op de maximale temperatuur die door de fabrikant wordt geadviseerd. Het is belangrijk dat je dit snel doet zodat de vlek zich niet kan vastzetten.

De vlek controleren

Controleer de vlek na het wassen

Is de vlek nog aanwezig? Als dat het geval is, dan kun je de stappen van voorbehandeling en wassen herhalen.

Lippenstift- en cosmeticavlekken uit speciale soorten wasgoed en textiel halen

Zit de vlek op je zijden of wollen kleding? Dit is hoe je het kunt verwijderen.

Lippenstift- en cosmeticavlekken en bijzondere soorten wasgoed

Als de lippenstift- of cosmeticavlek op je shirt zit, dan zijn de stappen hierboven gemakkelijk te volgen.

Maar als ze op je tapijt, bekleding of een ander soort materiaal zitten dat niet in de wasmachine kan, dan heb je een andere aanpak nodig. In dat geval breng je een beetje Witte Reus gel of Color Reus gel aan op de vlek en spoel je het met koud water af, waarna je de vlek dept met een schone, witte doek. Zo kun je de vlek verwijderen zonder te wassen.

Lippenstift- en cosmeticavlekken en verschillende materialen

Lippenstift- en cosmeticavlekken kun je door bovenstaande stappen te volgen gemakkelijk verwijderen uit stevige materialen zoals polyester en katoen. Houd in gedachten dat bepaalde weefsels, zoals zijde en wol, niet geschikt zijn voor de wasmachine.

Bijzondere omstandigheden bij lippenstift- en cosmeticavlekken

Per ongeluk je shirt in de droger gedaan met een lippenstift- of cosmeticavlek erop? Er is nog hoop. Het verwijderen van de opgedroogde vlek hangt af van het soort vlek. Poedercosmetica, zoals oogschaduw, blush of foundation, kan verwijderd worden met plakband. Plak het plakband op de plek en trek het er keer op keer weer af tot het poeder weg is.

Voor het verwijderen van mascara, vloeibare cosmetica en lippenstiftvlekken na de droger gebruik je bijvoorbeeld Witte Reus gel of Color Reus.

Bijzondere kleuren bij lippenstift- en cosmeticavlekken

Moet je een cosmeticavlek uit een wit shirt halen? Misschien kreeg je per ongeluk rode blush op het shirt en weet je niet wat je moet doen?

Het eerste wat je moet doen is direct in actie komen. Houd het kledingstuk onder stromend koud water waardoor een groot deel van de vlek zal loslaten. Neem daarna een schone, witte doek en dep de vlek met je wasmiddel om zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Wrijf of borstel niet over de vlek want dan kan die zich verspreiden. Hetzelfde geldt voor witte cosmeticavlekken op donkere kleding.

Speciale wasmiddelen voor cosmeticavlekken

Gebruik geen zelfgemaakte of natuurlijke vlekkenverwijderaars om cosmeticavlekken uit je kleding te halen. Bepaalde soorten, zoals ontsmettingsalcohol, kunnen verschillende stoffen beschadigen. Andere middeltjes, zoals azijn, kunnen plastic en rubberen delen van je wasmachine in de loop van de tijd beschadigen.

Make-up en lippenstiftvlekken verwijderen eenvoudig gemaakt!

Heb je een cosmeticavlek die je wilt verwijderen? Gebruik deze tips om lippenstift, vloeibare foundation, mascara en zelfs eyeliner te verwijderen.