Skip to Content

Het verwijderen van vet- en olievlekken

Vet en olie laten donkere vlekken achter op kleding en zijn vaak moeilijk te verwijderen. Je kunt je kleding redden van permanente beschadiging door het juiste Witte Reus wasmiddel te kiezen om vet- en olievlekken snel en effectief te behandelen zolang ze nog vers zijn.

Verschillen tussen de verwijdering van vetvlekken en olievlekken

Vaak worden vet en olie voor dezelfde doelen gebruikt in huis: ofwel om te koken of als smeermiddel. De twee soorten zijn iets anders in verschijningsvorm; vet is semi-vast en olie is vloeibaar. Zowel vet als olie zijn dierlijke vetten maar olie kan ook plantaardig zijn. Ondanks hun verschillen lijken vet en olie in de meeste andere opzichten zo sterk op elkaar, dat je ze op dezelfde manier kunt verwijderen.

Soorten vet- en olievlekken

Voordat je een olievlek verwijdert, is het belangrijk dat je weet met wat voor soort vlek je te maken hebt. Plantaardige, olijf-, inmaak- en kokosolie zijn veel voorkomende bakoliën die je in de keuken kunt vinden. Er zijn ook oliën in bepaalde etenswaren, zoals boter en pindakaas, die dezelfde soort vlekken achterlaten als bakoliën. Ook lotions, Vaseline en zelfs haarproducten kunnen olie bevatten en vlekken geven op kleding.

Het verwijderen van vet- en olievlekken: stap voor stap

Moet je een olievlek uit je broek halen? Heb je een vetvlek op je shirt? Dit is wat je moet doen:

  1. Kies het meest geschikte Witte Reus wasmiddel voor het materiaal en de kleur van het wasgoed
  2. Dep met een schone witte doek het meeste eraf
  3. Behandel het voor met Witte Reus gel of Color Reus wasmiddel
  4. Was het op de maximale temperatuur voor deze stof
  5. Kijk of de vlek weg is
  6. Herhaal het proces als dat nodig is

Kiezen van je wasmiddel

Kies Witte Reus Gels, Caps of Poeder

Het verwijderen van vet- en olievlekken begint met het kiezen van het juiste Witte Reus wasmiddel. Witte Reus gel is heel geschikt om vet- en olievlekken uit je kleding te trekken en voor de voorbehandeling. Gebruik voor het wassen Witte Reus poeder voor wit textiel en Color Reus poeder voor gekleurde stoffen.

Voorbehandeling

Dep de vlek voorzichtig af

Haal zoveel mogelijk vet en olie van de kleding voordat je de vlek gaat voorbehandelen. Door met een schone, witte handdoek te deppen verwijder je vet zonder het verder in de stof te wrijven.

Daarna kun je de plek bewerken door een klein beetje Witte Reus gel (witte was) en Colour Reus (gekleurde was) direct aan te brengen op de vlek, het middel voorzichtig in te wrijven en het 5 minuten te laten intrekken.

Wassen en spoelen

Je kunt de kleding het beste zo snel mogelijk wassen voor een effectieve vetverwijdering. Controleer het waslabel van het kledingstuk en was het dan op de maximale temperatuur voor deze stof. Gebruik Witte Reus gel (witte was) of Color Reus (gekleurde was) en volg de aanwijzingen op de verpakking voor 'zwaar vervuilde' kledingstukken.

Controleren van de vet- of olievlek

Controleer de vlek na het wassen

Als je de vet- of olievlek nog kunt zien, droog de kleding dan niet. Dit kan de vlek vastzetten en het nog lastiger maken deze te verwijderen. Herhaal in plaats daarvan het proces van voorbehandeling en was het nogmaals.

Bij hardnekkige vlekken kun je het kledingstuk een uur of langer laten weken in een sopje met het door jou gekozen wasmiddel en dan de stof opnieuw wassen. Maar zorg er altijd voor dat je de wasinstructies van je kleren kent en deze zorgvuldig opvolgt.

Vet- en olievlekken verwijderen uit verschillende soorten textiel en wasgoed

De stappen hierboven zijn prima voor het verwijderen van vlekken uit diverse soorten kleding en wasgoed, zoals blouses, poloshirts, spijkerbroeken, sweaters, slips, katoenen luiers en zelfs beddengoed. Maar als het om kwetsbare textielsoorten gaat, zoals zijde of wol, dan moet je voorzichtig zijn.

Raadpleeg een professional over het verwijderen van vlekken uit kleding die alleen gestoomd mag worden, zoals jurken en pakken. Gebruik geen natuurlijke vetverwijderaars of zelfgemaakte middeltjes; bepaalde natuurlijke middelen kunnen te zuur zijn voor het weefsel en meer schade veroorzaken.

Vet- en olievlekken nog niet weg na wassen en drogen?

Olie en vetvlekken verwijderen eenvoudig gemaakt!

Hoewel een opgedroogde vetvlek misschien wel lastiger te verwijderen is, is het niet onmogelijk. Giet een klein beetje vet op dezelfde plek om de vlek te laten opleven. Daarna kun je de vlek voorbehandelen met de door jou gekozen vlekverwijderaar, was je het kledingstuk en controleer je of de vlek eruit is. Als het nodig is herhaal je deze stappen om vetvlekken uit kleding te krijgen na het drogen.

Geef je wasgoed niet op vanwege een simpele vet- of olievlek. Verwijder de vlekken snel met deze tips.