Skip to Content

Prachtige toiletten in verleden, heden en toekomst

Hoewel het toilet zoals wij het kennen een vrij recente uitvinding is, bestaan openbare en private latrines al sinds het ontstaan van onze beschaving. De technologie heeft veel veranderd, maar het streven van de mens om van het toilet een mooie en serene plek te maken is gelijk gebleven.

De toiletstijlen van voorheen vormen geweldige bronnen van inspiratie voor een make-over van het moderne toilet. Maak een reis door de tijd en ontdek de nieuwe look voor uw badkamer en toiletruimte.

hic manebimus optime!

Dagelijkse wassingen waren een belangrijk aspect van de eeuwenoude burgerlijke cultuur. Met name de Romeinen besteedden veel aandacht aan het ontwerp van hun openbare badhuizen en latrines. Dat waren sociale en gemeenschappelijke plaatsen waar men over politiek en zaken sprak tijdens het doen van hun behoeften. Hoewel het idee van een gemeenschappelijk toilet u misschien tegenstaat, profiteren we nu nog steeds van de Romeinse aanpak van hun latrines. En we kunnen er inspiratie van opdoen. Met name de mozaïeken uit de Romeinse tijd staan ook nu nog prachtig in onze moderne (wat privatere) toiletruimten.

Mozaïekwand.

Prachtige ondersteken

De verfijning van de toiletruimte hield gelijke tred met de opkomst en neergang van het Romeinse rijk. De complexe riolerings- en drinkwatersystemen uit de antieke wereld werden verwaarloosd, en de volgende technologie die opkwam (na het barbaarse gat in de grond) was de simpele ondersteek. Deze werd onder het bed geschoven of in de kast gezet. Eeuwenlang hebben mensen alleen dit simpele voorwerp gebruikt... om vervolgens de inhoud uit het raam te gooien. Het enige mooie hieraan waren de ondersteken zelf, die soms fraai versierd waren. Een antieke ondersteek staat nog steeds geweldig in een moderne badkamer (bijvoorbeeld als plantenpot). En een ondersteek is altijd handig als noodoplossing, mocht het moderne toilet problemen hebben...

Antieke ondersteek.

Victoriaanse toiletten: toen Groot-Brittannië de zeeën beheerste

De Victorianen waren gek op hun toiletten! Voor de Britten waren zij een symbool van industriële macht en vooruitgang. Londen stond vooraan op het gebied van openbare sanitaire voorzieningen: in 1851 werden de eerste openbare toiletten gebouwd, en een rioleringssysteem dat nog steeds wordt beschouwd als een van de industriële wonderen van de wereld. Deze trots werd weerspiegeld in de decoratie van de toiletten, en elke fatsoenlijke woning had uitbundig geschilderde potten en stortbakken. Het was de gouden eeuw van het toilet! De Victoriaanse stijl is nog steeds volop zichtbaar in de toiletruimten van de gefortuneerden en maakte de afgelopen jaren een enorme comeback. Daardoor kunt u nu gemakkelijk aan een reproductie van sanitair uit die tijd komen en een authentieke 19e-eeuwse stijl creëren. Deze producten zijn echter niet goedkoop.

Victoriaans urinoir.

Art nouveau

De volgende ontwikkeling in toiletontwerp vond plaats in Europa en was meer gemeenschappelijk van aard. Met name Parijs vormde het centrum van de bloeitijd van art nouveau. Veel openbare gebouwen werden getransformeerd, ook openbare toiletten. Het enige damestoilet, La Madeleine, is wel het meest beroemde voorbeeld hiervan. Maar ook de heren hebben niet te klagen. In Parijs zijn nog steeds volop sierlijke urinoirs te vinden. Deze opvallende en bloemrijke stijl wordt tegenwoordig minder gereproduceerd en het is dus niet eenvoudig om toiletpotten en wastafels in deze stijl te vinden. Daarom komt art nouveau met name tot uiting in behang. Zoek een goede leverancier en verfraai de muren van de toiletruimte met bloemenprints om tot een chique geheel te komen.

Art nouveau toilet.

Modern: voor iedereen een fatsoenlijk toilet

Voor iedereen een fatsoenlijk huis, dat was het motto in Europa na de oorlog. En die investering in democratisering hield ook een fatsoenlijk toilet in. Dankzij massaproductie werd het toilet geleidelijk minder kunstig; het moderne toilet is vrij saai in vergelijking met vroeger. Interieurontwerpers in de jaren 50, 60 en 70 compenseerden dit door kleur te gebruiken. Rijke tinten beige, groen en oranje, of kleurige strepen. Tegenwoordig lijkt er minder vraag te zijn naar kleur en is de overgrote meerderheid van de moderne toiletten zuiver wit. Dat is dan misschien wel zo gemakkelijk, maar voor diegenen onder ons die van retro houden, is er gelukkig volop keuze uit kleurige tegels.

Modern Toilet.

Slim toilet

Hoe zal de opvolger van het huidige toilet eruitzien? Nou, die zal in elk geval veel meer techniek bevatten. Japan is al lange tijd voorloper op het gebied van toilettechniek. De toiletten daar zijn voorzien van alle mogelijke gadgets en technische snufjes. Met het Internet of Things in het vooruitzicht kunnen toiletten in het westen hun voorbeeld volgen. Er zullen dan ook hightechfuncties worden geïntroduceerd die meer doen dan alleen warme lucht op het achterwerk blazen. De slimme toiletten van de toekomst zullen het ons comfortabeler maken, maar zullen ook onze gezondheid verbeteren dankzij betere hygiëne en zelfs analyse van onze ontlasting/urine.

Er zijn al toiletten verkrijgbaar die maximale hygiëne garanderen doordat ze volledig handsfree werken. Deze worden bediend via spraakactivering, de toiletbril gaat automatisch omhoog en omlaag, er wordt automatisch doorgespoeld en er is zelfs een ‘toverstok’ die de boel schoonmaakt! En dat is nog niet alles. Met slimme technologie zullen miljarden euro’s kunnen worden bespaard in zorgkosten, en toiletten vormen de voorhoede van deze revolutie. In enkele hightechhuizen worden ontlasting en urine al getest in het toilet. Er wordt gecontroleerd op ziekten zoals diabetes. De gegevens kunnen worden doorgestuurd naar uw computer of zelfs rechtstreeks naar een zorgverlener voor analyse. Er is al slimme technologie beschikbaar, als u het geld ervoor hebt. Wees een voorloper op het gebied van toilettechnologie: u bent verzekerd van een gespreksonderwerp en uw gasten zullen u benijden!

Knoppen op een slim toilet.

Alles wat u ooit hebt willen weten over het toilet in verleden, heden en toekomst. Combineer de stijlen van gisteren met de technologie van morgen. Hier vindt u een overzicht van toiletten door de eeuwen heen.

Meer make-overtips

  • Badkamer met appels en kruiden
    Badkamer met appels en kruiden
  • Geef kleur aan jouw badkamer
    Geef kleur aan jouw badkamer