Skip to Content

Vijftien dingen die u niet wist over het toilet…

De duurste, de engste, de meest gewaardeerde en de meest artistieke toiletten…

Iedereen moet op zijn tijd een bezoek brengen aan het toilet, maar de toiletgewoonten en -ervaringen van sommige mensen zijn toch wel ongewoon. Lees deze vijftien weetjes over toiletten van over de hele wereld…

1. Mijn levenswerk zo het riool in

Naar schatting hebben meer dan zeven miljoen Amerikanen hun telefoon in het toilet zien verdwijnen. Dat komt neer op aardig wat verloren tijd, contactpersonen en gegevens. Maar voor sommigen is dit erger dan voor anderen. Voor Kanye West was het met name een groot verlies toen zijn dochter zijn iPhone in 2016 door het toilet spoelde. Al zijn recente rapsongs stonden erop!

Telefoon in toilet.

2. Controleer altijd of u alleen bent

Australische ‘Dunnys’ (buitentoiletten) staan erom bekend dat ze worden bevolkt door alle mogelijke insecten en kriebelbeestjes. Als Aussies niet onder de toiletbril kijken of er wat zit, doen ze dat op eigen risico. Als u bang bent voor spinnen, kunt u het volgende weetje misschien beter overslaan. Want roodrugspinnen willen zich nog wel eens in zo’n dunny verstoppen, en hoewel verwondingen zelden voorkomen, is hun beet wel degelijk giftig en kan dodelijk zijn.

Roodrugspin.

3. Is het kunst?

De prijs voor het meest artistieke toilet ooit gaat absoluut naar Marcel Duchamp die de kunstwereld in 1917 choqueerde door een urinoir in te zenden voor een kunstexpositie – op een sokkel! De naam van dit kunstwerk is Fountain, en deze inzending wordt nog steeds beschouwd als een kantelpunt in het denken over kunst.

4. Het kost wat, maar dan hebt u ook wat…

Het duurste toilet ter wereld is wel het gouden Hang Fung toilet, met een waarde van vijf miljoen dollar. Dit gouden toilet bevindt zich in een modelbadkamer, ‘The Hall of Gold’ in Hongkong, en kan door iedereen worden bekeken (maar niet gebruikt!).

Gouden Hang Fung toilet.

5. Lekker warm

In sommige plaatsen op de wereld zijn ze bereid alles te doen voor wat warme lucht. En in extreem koude klimaten is het soms gemakkelijker om aan vuur te komen dan aan stromend water. Daarom worden op sommige van de koudste plekken verbrandingstoiletten gebruikt. Deze verbranden de uitwerpselen, zodat er alleen onschadelijk en geurloos as overblijft!

6. Zitting van de Lords

Het Britse House of Lords wordt door velen als vrij ouderwets beschouwd. De hoogwaardigheidsbekleders zitten er al jaren en daar gaan rituelen mee gepaard. Een van de meest gekoesterde zetels in het Britse Hogerhuis is een functionerend toilet uit 1870. Het is een zeldzaam exemplaar van een Braemar toilet. Een merk dat in die tijd zo exclusief was, dat het in de volksmond werd gebruikt voor iets wat ‘chique’ was.

Het Britse parlement.

7. Het heeft geen zin om op de toiletbril te gaan staan: de bacteriën kunnen een afstand van 1,8 m overbruggen!

Er is aangetoond dat een doorspoeltoilet bacteriën tot een afstand van wel 1,8 m kan verspreiden! Een goede reden om altijd het deksel dicht te doen, heren.

8. Drie jaar van mijn leven zo te toiletpot in!

Het schijnt dat we gemiddeld drie jaar van ons leven op het toilet doorbrengen!

9. Wereld Toilet Dag!

Ja, deze bestaat echt. En die dag heeft een serieuzere reden dan u misschien denkt. 19 november is officieel Wereld Toilet Dag en op die dag wordt extra aandacht gevraagd voor het feit dat miljarden mensen wereldwijd niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. (40% van de wereldbevolking heeft geen toilet.)

Wereld Toilet Dag.

10. Schandelijk

De film ‘Psycho’ was de eerste film waarin een toilet werd getoond dat werd doorgetrokken. Dat ging voor enkele puriteinse kijkers veel te ver en zij stuurden dan ook brieven om te klagen dat het onbehoorlijk was om dat te laten zien!

11. U hebt het bij het verkeerde eind.

De Romeinen hadden geen toiletpapier, dus gebruikten ze een met water doordrenkte spons aan het eind van een stok. Vandaar de uitdrukking ‘iets bij het verkeerde eind hebben’ als iemand het fout heeft.

12. Bekende liedjes over het toilet

Er zijn enkele liedjes geschreven over toiletten, en een van de bekendste is misschien wel ‘Flushed From The Bathroom Of Your Heart’ van Johnny Cash.

Somber kijkende Johnny Cash.

13. Behouden voor het nageslacht

In Zuid-Korea staat een amusementspark en een museum dat volledig is gericht op het toilet! Het gebouw dat de verzameling curiositeiten bevat, heeft zelfs de vorm van een toilet! Dat moet iedereen toch zeker eenmaal in zijn leven gezien hebben…

Haewoojae museum.

14. Grondige controle

Duitse toiletten zijn berucht om hun ‘controleplateautje’. Gebruikers kunnen goed bekijken wat ze hebben geproduceerd voordat het wordt weggespoeld…

15. Techniek in Japan

Toiletten zijn groot nieuws in Japan. Na eeuwen primitiviteit sloten de Japanners na jaren van Amerikaanse bezetting het westerse toilet in hun hart en ontwikkelden het verder uit. Japanse toiletten, met name van het beroemde merk Toto, zijn de technisch meest geavanceerde ter wereld en zijn voorzien van zaken als achterwerkverwarmers, -reinigers en zelfs achtergrondmuziek!

Een Japans toilet.

Wist u dat…
Wat is het duurste toilet ter wereld?
Wat is het bekendste liedje over een toilet?
Wat is het meest waardevolle voorwerp dat ooit in een toilet is gevallen?

Meer schoonmaaktips

  • Toiletten door de jaren heen
    Toiletten door de jaren heen
  • Zet uw badkamer vol met bloemen
    Zet uw badkamer vol met bloemen
  • Tips van een schoonmaakdeskundige
    Tips van een schoonmaakdeskundige