Skip to Content

Zeven badkamertips voor een zentoilet

We denken er niet vaak over na, maar de meesten van ons brengen aardig wat tijd door in de badkamer. Meestal zijn we daarbij alleen en hebben we dus tijd voor enige bezinning. Maak optimaal gebruik van die tijd voor uzelf en transformeer de badkamer in een betegelde zentempel, met het toilet als porseleinen troon. Lees de volgende zeven tips om extra van uw tijd in de badkamer te genieten.

Groene ruimte

In elke kamer in het huis past wel wat groen. Met een weelderige plant in de badkamer brengt u de natuur binnen in een ruimte die steriel en saai kan overkomen. Bepaalde planten zuiveren zelfs de lucht en maken een einde aan vieze geuren. De graslelie (chlorophytum) haalt bijvoorbeeld verontreinigende stoffen uit de lucht en is ideaal voor kleine badkamers. Hang deze plant aan het plafond of zet deze op een hoge plank, zodat de lange bladeren ervan mooi naar beneden hangen. De prachtige lepelplant zuivert niet alleen de lucht, maar heeft ook witte bloemen die een subtiele geur afgeven. Aloe Vera is een hele makkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. De helende gel ervan kan zelfs worden gebruikt om een geïrriteerde huid te kalmeren. Als de badkamer erg vochtig is, is dat een perfecte omgeving voor varens. Deze zuiveren de lucht en nemen al die extra vocht op.

Een badkamer met groene varens, groene hortensia’s en buiten groene bomen voor het raam.

Geniet van een heerlijke potpourri

Badkamergeuren komen nu eenmaal voor, maar dat betekent niet dat we die niet kunnen minimaliseren. Een schoon toilet is het halve werk. Met een subtiele parfumgeur kunnen minder prettige geuren worden verbloemd. Wierook, potpourri, geurkaarsen en luchtverfrissers doen hun werk, maar u kunt nog een stap verder gaan door wat soda in de afvalbak in de badkamer te doen, de toiletborstel een tijdje in badkamerreiniger te laten staan en wat azijn toe te voegen aan de watertank. Als u geurproducten gebruikt, combineer dan identieke geuren, of geuren die elkaar aanvullen.

Een schaal met potpourri naast de wastafel in een badkamer.

Zuivere stilte

Wereldwijd wordt getracht het waterverbruik te minimaliseren. U kunt dan ook beter niet de kraan laten lopen zolang u van het toilet gebruik maakt in de hoop dat daardoor uw plasgeluiden worden overstemd. Zet in plaats daarvan een radio in de badkamer. Sluit deze aan op de verlichting, zodat de radio gelijk gaat spelen wanneer u het licht aan doet. U zou ook kunnen kiezen voor een apparaat dat op beweging reageert. Als u de voorkeur geeft aan subtielere achtergrondgeluiden, hebt u volop keuze, van bosgeluiden tot oceaangolven of muzak. Als u in het bezit bent van een spraakgestuurd apparaat, kunt u dat instrueren de gepaste muzikale atmosfeer te creëren. Als u liever niet nog meer spullen in de badkamer wilt, kunt u een app installeren: er zijn er talloze waaruit u kunt kiezen die ongewenste geluiden helpen maskeren.

Een smartphone die op de rand van de wastafel in de badkamer ligt.

Hurkstand

De laatste jaren wordt het gebruik van toiletkrukjes (of hurkkrukjes) steeds populairder. Deze zorgen voor een hurkende houding op het toilet, waardoor de spieren zich ontspannen en de stoelgang sneller en gemakkelijker verloopt. Er zijn hurkkrukjes in verschillende vormen, maten en kleuren, van goedkoop plastic in vrolijke kleuren tot stijlvolle krukjes van duurzaam bamboe. Kies de versie die bij uw badkamer past en wordt lid van de groeiende groep hurkers.

Pimp het toilet

Japanse toiletten zijn het summum van badkamertechnologie. De meerderheid van de huishoudens in dat land waar techniek hoogtij viert heeft een toilet dat de naam porseleinen troon verdient. Op afstand bediende verwarmde toiletbrillen, bidetspuitkoppen met afstelbare sproeikracht en luchtdrogers zijn daar standaard. De meer superieure modellen zijn voorzien van functies zoals geurneutralisatie en geluidseliminatie. Als u een upgrade van de badkamer wilt zonder in een overdadig (ook qua prijs) Japans toilet te investeren, kunt u ook kiezen voor een bidettoiletbril die aanzienlijk betaalbaarder is. Deze is eenvoudig te installeren, maakt absoluut indruk op uw gasten en maakt uw tijd op het toilet aangenamer.

Luxe Japanse toiletbril.

Vochtig afvegen zonder vochtige doekjes

De strijd om het gebruik van vochtige doekjes gaat nog steeds door. Sommigen zeggen dat het gewoonweg onhygiënisch is om niet elke dag vochtige doekjes te gebruiken, terwijl anderen beweren dat zelfs doekjes die ‘doorspoelbaar’ zouden zijn verstoppingen in het riool veroorzaken en dus absoluut niet moeten worden gebruikt. Kies voor een hygiënische en milieuvriendelijke middenweg door een reinigingsspray of -gel te gebruiken die van normaal toiletpaper een vochtig doekje maakt dat zonder problemen kan worden doorgespoeld.

Rollen toiletpapier tegen een roze achtergrond.

Licht in het donker

Als u slaperig naar het toilet gaat, bent u gelijk klaarwakker door het felle licht. Maar overal uw tenen tegen stoten is weer het andere uiterste. Een door beweging geactiveerd nachtlampje is een goedkope oplossing: u kunt zien hoe u moet lopen maar wordt niet half verblind. Bovendien hoeft u niet meer in het midden van de nacht naar de lichtschakelaar te zoeken.

Zacht licht dat de wastafel verlicht.

De porseleinen troon moet comfortabel zijn. Met deze zeven tips wordt de badkamer een ware zenruimte.

Gerelateerde producten

 • Witte Reus Kracht Actief Oceaan
  Witte Reus Kracht Actief Oceaan
 • Witte Reus Kracht Actief Bloesem
  Witte Reus Kracht Actief Bloesem

Meer ideeën voor een smetteloze reiniging

 • Zet uw badkamer vol met bloemen
  Zet uw badkamer vol met bloemen
 • Het toilet hoeft niet vies te ruiken. Lees onze tips!
  Het toilet hoeft niet vies te ruiken. Lees onze tips!
 • Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft
  Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft