Skip to Content

Een erg vies toilet schoonmaken

Net als andere delen van uw huis heeft het toilet een voorjaarsschoonmaak nodig! Zo nu en dan moet u het toilet grondig reinigen om schimmels, bacteriën en vlekken weg te werken en delen van het toilet aan te pakken die tijdens de wekelijkse beurt niet aan bod komen. Als u met een erg vies toilet te maken hebt, bijvoorbeeld omdat er lange tijd niets aan is gedaan, is een grondige reiniging nodig om alles weer tiptop te krijgen.

Bij een grondige reiniging moeten alle vlekken worden verwijderd, de toiletbril worden verwijderd en alle schimmel en kalkaanslag worden weggeschraapt. Neem hier ten minste twee uur de tijd voor, het wordt een hele klus...

Een erg vies toilet schoonmaken

Als u het toilet een grondig beurt wilt geven, moet u eerst de toiletbril verwijderen van de toiletpot: reik onder de pot en draai de vlindermoeren los waarmee de bril vast zit. Wanneer de moeren volledig zijn losgedraaid, kunt u de bril omhoog tillen en verwijderen, zodat u deze goed kunt aanpakken. Wanneer de bril is verwijderd, hebt u optimale toegang tot de toiletpot en kunt u deze van binnen en buiten schrobben totdat deze glimt. Begin bovenaan en verwijder alle vuil en vlekken met een schuurspons.

Een vieze toiletpot schoonmaken

Richt uw aandacht vervolgens op het schoonmaken onder de rand van de toiletpot. Daar bevinden zich veel bacteriën en vaak is daar ook sprake van kalkaanslag. Gebruik hiervoor Witte Reus 6x Effect ontkalker. Dit krachtige middel verwijdert kalkaanslag en urinevlekken zeer effectief. Spuit de vloeistof onder de rand, laat deze zo lang als nodig is inwerken en schrob daarna grondig. Witte Reus 6x Effect reiniger is direct effectief zodra deze wordt aangebracht, maar als er erg hardnekkige vlekken zijn moet u dit middel langer laten inwerken: van een half uur tot een hele nacht.

Het toilet schoonmaken.

Een toiletpot met vlekken schoonmaken

Als al enige tijd niets aan een toilet is gedaan, kunnen er onder in de toiletpot bruine vlekken ontstaan, zowel boven als onder de waterlijn. Dat is kalkaanslag die zich vooral snel vormt in gebieden met water met een hoge hardheid. Deze zien er niet uit en zijn potentieel onhygiënisch wanneer ze lange tijd niet worden verwijderd. De beste manier om dergelijke vlekken te voorkomen, is door het toilet regelmatig schoon te maken! Als u echter te maken hebt met een toilet met bruine vlekken onder in de pot, is daar zeker wat aan te doen. Met Witte Reus 6x Effect ontkalker en wat armkracht kunt u het toilet toch weer glanzend krijgen. Afhankelijk van het soort vlekken kunt u de andere Witte Reus 6x Effect producten gebruiken. Witte Reus doet wat het belooft: met name wanneer het om erg hardnekkig vuil gaat (zoals kalk, roest, aangekoekte zeepresten, vet, bacteriën en schimmel) biedt Witte Reus een krachtige oplossing.

Een toilet met vlekken onder de waterlijn schoonmaken

Wanneer lange tijd niets aan een toilet is gedaan, kan er onder de waterlijn sprake zijn van zeer hardnekkige bruine vlekken. Pak deze aan door het bovenstaande proces voor het verwijderen van kalkaanslag uit te voeren met Witte Reus 6x producten. In de meeste gevallen zal het vuil hierdoor worden verwijderd en wordt de toiletpot weer schoon. Als er na enkele pogingen nog steeds hardnekkige aanslag achterblijft, kan witte azijn ook nog wel eens helpen. U moet de toiletpot dan met de hand leegmaken door het water onder uit het toilet te scheppen tot er geen water meer in staat. Daarna giet u het witte azijn in het toilet en zorgt u dat dit alle plekken met hardnekkige vlekken bedekt. Laat het azijn een paar uur inweken voordat u de pot schoon schrobt.

Een vieze stortbak schoonmaken

Als u echt een perfectionist bent, is het schoonmaken van de watertank/stortbak een goed idee. De stortbak heeft veel bewegende onderdelen en bevat langere tijd stilstaand water. Deze wordt zeer zelden schoongemaakt. Hierdoor is er vaak sprake van kalkaanslag en algengroei aan de binnenkant ervan. Omdat dit gedeelte van het toilet geen vuil water bevat, is er geen probleem voor de hygiëne. Maar als u de stortbak te lang geen schoonmaakbeurt geeft, kan dergelijke aanslag mechanische problemen veroorzaken. Verwijder het deksel van de stortbak, giet er wat Witte Reus 6x Effect reiniger in en schrob de boel flink met een schone borstel (niet met de borstel die u gebruikt om de binnenkant van de toiletpot schoon te maken!). Het wordt lastiger bij een stortbak die zich achter een wandpaneel bevindt, maar ook dan kunt u er meestal met een borstel bij om de boel aan te pakken.

 • Witte Reus Blauw Actief+ Hygiëne

  Witte Reus Blauw Actief+ Hygiëne

  Zichtbaar schoon & fris

Houd de toiletpot zo schoon als maar kan

Wanneer u alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, plaatst u de toiletbril weer terug en kunt u het resultaat van uw noeste arbeid bewonderen. En daarna moet u stappen nemen om ervoor te zorgen dat het toilet niet weer zo vies wordt!  Met een regelmatige schoonmaakbeurt, eenmaal per week, voorkomt u het ontstaan van hardnekkig vlekken in de toiletpot en hoeft u niet meer zo vaak de boel grondig onder handen te nemen. Hang altijd een toiletblok zoals Witte Reus Blauw Actief in de pot om continue hygiëne en reiniging te garanderen. En als u voorkomt dat urinevlekken kunnen inwerken, hebt u ook geen last meer van aanslag en een vieze geur rond de bovenkant van de toiletpot en toiletbril. Maak er een goede gewoonte van om het toilet schoon te maken zodra er vlekken ontstaan. U hoeft dan minder vaak een echt grondige reiniging te doen.

Het toilet heeft ook een voorjaarsschoonmaak nodig! Goede tips om het toilet grondig te reinigen.

Meer schoonmaaktips

 • Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft
  Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd heeft
 • Zet uw badkamer vol met bloemen
  Zet uw badkamer vol met bloemen
 • Badkamer met appels en kruiden
  Badkamer met appels en kruiden